Eana gjør KSL og egenrevisjon enklere

Et digitalt skifte- og noteringsverktøy gjør det langt enklere med egenrevisjon og å sikre gyldig KSL. Gjødselplan, skiftekart, analyseresultater, jordprøver og utførte oppgaver er enkelt tilgjengelig i Eana Skifte.

Gode registreringer gir mer enn god KSL, og støtter deg i å optimalisere din produksjon. Registrerer du for eksempel slåttetidspunkt og tar fôrprøver, så har du et godt utgangspunkt for å forbedre grôvforproduksjonen din fra år til år. Og registrerer du gjødselkjøring, så kan du oppdatere gjødelplanen gjennom sesongen og løpende tilpasse bruken av kunstgjødsel til det faktiske behovet.

Til nå er mer enn 65 000 oppgaver registrert i Eana Skifte - Gode registreringer trygger dokumentasjonen

Enkelt og effektivt! Du kan spore kjøremønster og kjøretid og raskt legge inn nøkkelinformasjon om arbeidet du gjør. Appen husker hva du gjorde sist slik at det blir minst mulig trykking på mobilen i traktoren. Appen bruker GPS-posisjon for å foreslå hvilket skifte du jobber på.    

Registrer arbeidet fra traktoren

Tre viktige elementer i KSL og Egenrevisjon

  • Gjødsling og oppgaver

    Gjødslingsplan, skiftekart og jordprøver

    Planen oppdateres basert på registrerte oppgaver og både plan, skifter og jordprøver er enkelt tilgjengelig ved eventuell revisjon.

  • Gjødslingsoppgaver

    Bruk og lagring av husdyrgjødsel

    Du har enkelt oversikt over lagringskapasitet og faktisk bruk (tid, skifte, mengde etc.)

  • Enkel oversikt over prinsipper

    Lagring og bruk av plantevernmidler

    Registrer sprøyteoppgaver og ha enkel tilgang til journal for integrert plantevern, journal for vannbeskyttelse og en oversiktelig sprøytejournal.

Hva må jeg gjøre for å sikre gyldig KSL?

Egenrevisjon og dokumentasjon for “Generelle krav til gården” understøttes av Eana Skifte. Her ser du hvordan de ulike kravene støttes og hvordan du kan finne dokumentasjonen du trenger ved en eventuell revisjon.

Husk at det er ikke krav til at dokumentasjonen lastes opp til KSL ved egenrevisjon. Det er nok å henvise til at dokumentasjonen finnes i Eana Skifte (bruk “Tekstsvar” i KSL-rapporteringen).

Generelt kan en si at desto bedre du er på å registrere oppgaver og gjøremål, desto bedre forberedt er du ved egenrevisjon eller ved ekstern revisjon.

Ved revisjon kan du enkelt gi KSL-revisor adgang til Eana Skifte, eller du kan logge inn og vise direkte fra løsningen. Det viktige er at du er trygg på at dokumentasjonen finnes tilgjengelig ved behov.

1.1 Oversikt over dokumentasjon

  • Aktive brukere av Eana Skifte finner nødvendig dokumentasjon på gjødselplan, jordprøver, bruk av plantevernmidler med mere i løsningen.

    Det forutsetter selvfølgelig at du, eller din rådgiver, lager en gjødselplan og gjør oppgaveregistrering av gjødselkjøring, slått og sprøyting direkte i løsningen. Da kan du med god samvittighet svare “Ja”, og du har ditt på plass ved en eventuelt revisjon.

    Du trenger ikke laste opp dokumentasjonen, men henvise i “Tekstsvar” at dette finnes dokumentert i Eana Skifte.

  • Så langt det er praktisk mulig, skal det også kunne spores hvor på gården driftsmidlene er brukt, for eksempel at handelsgjødsel er brukt på ulike skifter.

    Gjennomført “Gjødsling” finner du under “Oppgaver” og velger sorter etter “Oppgave”.

    Kjøpte og solgte driftsmidler har vi ikke oversikt over i Eana Skifte.

1.2 Gjødslingsplan og jordprøver

  • Gjødslingsplanen finner du under “Min gjødselplan”. Husk at du trenger ikke laste opp planen i KSL, men hvis du ønsker det kan du enkelt eksportere planen ved å velge “Eksporter”.

    Les gjerne mer om gjødselplanleggeren i Eana Skifte.

    Skiftekart er tilgjengelig ved å gå inn på “Skifter” i hovedmenyen. Du kan tegne dem selv, eller laste opp via fil.

    Jordprøvene laster du enkelt opp i under fanen “Jordprøver” inne på “Min gjødselplan”.

    Da kan du svare ja på spørsmålet og har dem enkelt tilgjengelig ved revisjon.

  • Gjødslingsaktiviteter registrer du enkelt under “Oppgaver” og velger “Gjødsling”. Da kan du enkelt registrere dato, planlagt mengde, brukt mengde, med mer. Det er også et notatfelt for mer detaljer.

    Registrerer du “faktisk” gjødsling, så kan du også få oppdatert gjødselplanen gjennom sesongen og justere forbruket av kunstgjødsel.

1.3 Lagring og bruk av husdyrgjødsel

  • Du finner oversikten over gjennomførte gjødslingsoppgaver med tilhørende skifter under “Oppgaver”

  • Datoen for gjødslingsoppgavene finner du under “Oppgaver”.

  • Løses ved å først registrere en “gjødslingsoppgave” og deretter en “harving”. Tidspunktene finner du i listen over oppgaver.

  • Datoen for gjødsling finner du i oppgavelisten og eventuell frost kan noteres i “notatfeltet”.

  • Du kan registrere kapasiteten under “Lager” og velge fanen “Husdyrgjødsel”.

1.5 Lagring og bruk av plantevernmidler

  • Du kan enkelt registrere hvem som har utført sprøytingen, men kursbeviset er det dessverre ikke mulig å lagre i Eana Skifte. Vi anbefaler at du tar et bilde av beviset for å sikre dokumentasjon ved eventuell revisjon.

  • “Journal for integrert plantevern” fører du når du registrerer din første sprøyteoppgave. Etter fullført registrering, finner du den igjen under “Profilinstillinger” og “Integrert plantevernjournal”.

    Profilinnstillingene finner du ved å klikke på navnet ditt oppe i høyre hjørne i nettleseren eller gården oppe til høyre i appen. I appen så trykker du videre på “de tre prikkene” til høyre for navnet og velger “Plantevernmiddel”.

    Journal for vannbeskyttelse fører du når du registrerer sprøyteoppgaven ved å velge “Legg til vannjournal”.

    “Sprøytejournal” fører du ved å registrere sprøyteoppgaver i Eana Skifte. Listen over utført sprøyting finner du igjen under “Oppgaver”.

  • Husk å registrere høstetidspunkt og sprøytetidspunkt, da er dette dokumentert tilstrekkelig. Tidspunktene finner du igjen under “Oppgaver”.

    NB: Dersom du har brukt kjemiske plantevernmidler på et beiteareal, gjelder behandlingsfristen tiden fra behandling til du slipper dyra ut på beite.

  • Løses ved å bruke “Notater” inne på det enkelte skifte og notere tidspunkt og koordinater.

Hva er KSL i landbruket?

KSL (Kvalitetssystem i Landbruket) er en norsk standard for kvalitetsstyring i landbrukssektoren. Det er utviklet av Matmerk i samarbeid med landbruksorganisasjoner og andre relevante aktører. KSL-dokumentasjon spiller en viktig rolle i å sikre trygg og bærekraftig produksjon av matvarer fra norske gårder.

KSL-dokumentasjonen omfatter en rekke krav og retningslinjer som du må følge for å oppfylle standarden. Den dekker ulike områder som dyrevelferd, plantevern, gjødsling, arbeidsmiljø, mattrygghet og miljøhensyn. Ved å følge KSL-standardene, kan du bidra til å opprettholde og forbedre kvaliteten på norske landbruksprodukter.

For å oppnå og opprettholde KSL-sertifisering, må du dokumentere sin etterlevelse av standarden. Dette innebærer å registrere og rapportere ulike aktiviteter og tiltak som gjennomføres på gården. Eksempler på dokumentasjon kan være dyreholdsjournaler, sprøyteskjemaer, gjødselplaner og opplæringsdokumenter for ansatte. Ved å ha en god og oppdatert KSL-dokumentasjon kan du ved en revisjon vise at du driver sin virksomhet i tråd med de etablerte kravene.

Mye av denne dokumentasjonen får du gjennom aktiv bruk av oppgaveregistrering i Eana Skifte.

Gjødselkjøring

Vanlige spørsmål

  • Posisjon registreres automatisk for å fastslå hvilket skifte du jobber på og hvor lang tid du bruker på aktiviteten

  • Appen husker hva du gjorde sist slik at det skal bli minst mulig trykking i traktoren

  • Vi har lagt inn mange pre-definerte oppgaver for å forenkle registreringsarbeidet

  • Du kan legge inn det du har brukt av plantevernmidler, gjødsel og såkorn

  • Du kan legge inn avling per skifte

  • Ved å registrere arbeidet i Eana Skifte ligger grunnlaget for KSL-revisjonen klart

Registrer oppgaver